De invloed van de Maan

Digidetox
augustus 16, 2019
Licht in de duisternis – deel 1
augustus 26, 2020

De invloed van de Maan

full-moon-super-moon

Hoe heeft de maan invloed op jou?

De Maan, mooi en mysterieus, een baken in de nacht. Zij is een symbool van de cycli van het leven, van de geboorte tot de dood en de wedergeboorte daarna. De Maan wordt gezien als de vrouwelijke kracht aan de hemel, zoals de Zon de mannelijke kracht is. De Maan is de moeder, staat symbool voor vruchtbaarheid. (bron: heksenkruid.info)

Zo is de Maan verbonden met het element water, het element van de vruchtbaarheid. We weten allemaal dat de magnetische kracht van de Maan het getij regelt in alle zeeën en oceanen op onze aarde. Elke zes uur verandert het tij van eb naar vloed en andersom. Nu het volle Maan is, is dat extra goed te zien omdat er dan een spring-tij ontstaat. Het water uit de zee komt veel verder het land op dan de rest van maand.

Nu ik hier praktisch op het strand leef, ben ik me weer heel bewust hoe krachtig de zee is, hoe krachtig het water is en hoe krachtig de invloed van de Maan op het water. Ik heb het water nog niet eerder zo hoog zien komen tijdens vloed als vandaag. 

Het is ook geen geheim dat ons lichaam voor zo'n 70-90% uit water bestaat. 

----------------------------------

Terwijl ik dit type, wordt ik afgeleid door een knellend gevoel aan mijn twee tweede tenen, waar ik de teen-ringen (met gegraveerde zee-golven) draag. Mijn tenen en voeten zijn nogal wat opgezwollen vandaag, want ik houd blijkbaar wat meer vocht vast. Wat een prachtig voorbeeld!

ps. Wist je dat in India de vrouwen deze ringen aan hun tweede teen dragen omdat dit verbonden is met je vruchtbaarheidsorganen? 

----------------------------------

Ons lichaam bestaat dus voornamelijk uit water. De Maan heeft invloed op ons lichaam, net zoals het op de zee heeft. De menstruatie heet niet voor niets 'de Maanstonden'. Een gemiddelde cyclus van een vrouw is net als die van de Maan, 28 dagen.

Recent ben ik op een heel interessant artikel gestuit die mij meer inzicht heeft gegeven in het 'heilige proces' van menstrueren en de invloed van de Maan. Lees het artikel hier: https://nylon.com/articles/sacred-menstruation-reclaim-your-period

De Maan heeft niet alleen invloed op vrouwen en op de menstruatie, maar het kan zelfs invloed hebben op je gehele gemoedstoestand en slaapritme. Slapeloze nachten en/of een wat verward gevoel, of juist heel creatief zijn veel-voorkomende verschijnselen tijdens de volle Maan. Wel hebben vrouwen vaak meer 'last' van de Maan dan mannen, maar vergeet niet dat mannen net zoveel Yin-energie, vrouwelijke energie, kunnen hebben als vrouwen. 

Misschien heb je weleens gehoord van de term: 'Lunatiek', wat refereert naar het gek worden van mensen tijdens de volle Maan. Ik heb zelfs weleens gehoord dat gesloten inrichtingen zwaarder bemand worden tijdens de volle Maan, omdat er dan meer incidenten ontstaan. Maar dit kan een fabel zijn. ;-)

In de Ashtanga-Yoga wordt er op de 'Maandagen' = volle Maan en nieuwe Maan, geen dynamische yoga-beoefening gedaan, omdat de kans op blessures dan groter is. Dit omdat de maan invloed heeft op de vloeistof in je gewrichten en de zwaartekracht van je lichaam. 

Misschien ervaar jij helemaal geen invloed van de Maan en heb jij een stabiel gemoedstoestand en slaap jij elke nacht van de maand als een roosje. 

Wetenschappers zijn sceptisch over de invloed van de Maan op de mens. Het verband is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, dus kan het natuurlijk ook gewoon toeval zijn. 

Dit verandert voor mij niks aan mijn gevoel. 

Over gevoel valt niet te twisten.

Mijn advies? Blijf elke dag van de maand luisteren naar JOUW prachtige, unieke lichaam en jouw behoeftes. Laat niemand jou vertellen hoe jij je zou moeten voelen. Jouw lichaam weet het beste wat jij nodig hebt.

Als het 'toevallig' zo is dat jij wat minder goed slaapt tijdens de volle Maan, neem dan eens wat extra rust, doe een dutje, of doe een keer een Yin-Yoga les voor een goed humeur om je zo weer lichter en vrijer te voelen. 

Of kom juist wél in beweging, om zo gestagneerde energie weer opgang te brengen en vrij te laten stromen in je lichaam. De play-list die ik later in deze nieuwsbrief deel is ideaal voor een sessie intuïtief bewegen! 

Namasté

Yoga Gwen
oktober 25, 2020

Eigen masker eerst

augustus 26, 2020

Licht in de duisternis – deel 1

Licht in de duisternis – deel 1 In de nacht van vrijdag 19 juni, mijn uitgerekende datum, op zaterdag wist ik het eigenlijk al. Het gaat […]
februari 9, 2020

De invloed van de Maan

juli 27, 2015

Mijn mooie wereld

mei 10, 2015

Mama

10-05-2015 Penang, Maleisie Het is bijna onmogelijk om het niet te merken. Het is moederdag vandaag. Normaal gesproken doen we daar niet echt aan, mijn moeder […]
februari 18, 2015

Reflecteren

18-02-2015 Phu Quoc, Vietnam Reflecteren Vandaag hoef ik niks. Jeetje, dat is fijn! Dat klinkt misschien een beetje raar van iemand die al 4,5e maand ‘op […]
Gwen
Gwen
Geluk zit in de kleine dingen... De wind door je haren, zand tussen je tenen, zachte poezenpootjes op je neus, galopperen door de branding, een lekkere kop thee, rozen in bloei, koekjes in de oven, zonnegroet bij zonsopgang, picknicken op het strand, zout water in je poriën, golven in de avondzon en dansen in de regen.

Comments are closed.